Friday, 23 August 2013

Perginya ALONG


Assalamualaikum..

Harini hilangnya lagi sekor ank Cik iela yg tersyg,Along...





Perginya di hari Jumaat dan seawal 7.25pagi.
Sejak ptg smlm lagi Cik iela prasan Along dh lemah yg teramat sgt..suapkan mkn minum pn dia dh tk boleh nk trima lg...byk yg diluahkn smula dr yg masuk..Cik iela hnya mmpu bg kata2 semangat spye dia kuat lawan sakitnyer itu..walaupun Cik iela tahu Along dh lemah.

Bila malam Along hnya myorok di dlm pet carrier..lngsug tk nk keluar..
Bila tbe time tido,Cik iela masukkn dia ke sangkar dan ltakkn di ats tilam , tika itula Adeq dtg mnjilat2 Along.Disaat itu Cik iela pegang ..kaki tgan dan telinga Along sudah sejuk
Terdetik di atie...''Along akn pergi kah?''

video

Sebelum Cik iela masuk bilik tido..Cik iela sempat bisik pada Along,
''Andai Along dah tk tahan lg...Mummy redha Along pergi tggalkn Mummy..pergila syg...tp andai kata Along masih kuat ...sabar la ye...Mummy nk tgok Along sihat smula"
Lpas kata bgitu...Along mrenung muka Cik iela...sayu hati ni tgok dia terlantar..
Jam 4am Cik iela terjge,tgok Along masih lg terbuka matanyer...dia tk tdo lg...Cik iela belai2 dia..

Pagi tadi bila bgun utk mulakan tugas mgemas tmpat ank2...tmpt pertama di tuju..Cik iela mnjenguk Along..
Tika tu air mata Cik iela dh mgalir tgok keadaan dia longlai..hanya nafasnya yg turun naik..Dimulut nyer sudah ada muntah makanan semlm..Cik iela amik kain lapkn mulutnyer,.
Sempat Cik iela bisikkn lg kata2 yg sama pada Along...dan Cik iela belai, usap dan cium Along..
Cik iela toleh ke belakang utk tgok yg lain...tk smpai 1min Cik iela toleh smula pd Along.
Along sudah mnarik nafasnyer yg terakhir...tika tu air mata sudah spt air terjun..hnya kata2 
''Ya Allah ALONG Mummyyyyy....''

Trasa spt Along menunggu Cik iela membelainyer utk kali terakhir bru Along pergi 
kpd penciptaNya ...Allah lebih sygkn Along..

Cik iela belai2 Along bt kali terakhir,,walaupun Cik iela tahu tika itu dia dh tiada lagi.
Hnya yg pernah mgalami situasi spt ni tahu btapa pedih dan sedihnye hilang ank yg tersyg.

Mummy redha sayang...Mummy redha lepaskn Along pergi walaupun hati Mummy
masih trase sakitnye kehilangan Along..genap 1thn 1bulan lbih Along dgn Mummy.
Dtgnyer Along, Adeq dan Ibu Along (ieter) pada bulan puasa thn lpas..dan 
perginya Along dibulan syawal thn ini...Tak sangka Along sudah tiada lg dgn Mummy.

Along selalu Mummy gelarkan si hidung pink dan Along muka suci..sbb
Mummy suka tgok Along..muka Along mmg nmpak suci sgt...tkde muka ank bulus yg nakal.
Along sorg abg yg sgt baik...Along jge Adeq tika Adeq sakit dan Along mnjakan Adeq stlh ibu
Along tiada...dan Along jgklah yg memanjakn kenit ( r.i.p) spt seekor ibu walaupn Along sekor jantan.

Maafkn Mummy...Along..

Mummy syg Along sgt2...damaila diSana ankku ...Mge kita berjumpa lg..






















Kedua2 ank Mummy yg ni telah pergi meninggalkn Mummy.
Tenang dan damaila kmu di sana ank2ku..


Wednesday, 21 August 2013

Adeq sayang Along


Assalamualaikum..

Ni vid pagi tadi lepas bg ank2 makan..


video




Setiap hari Adeq akn grooming Along nya..

Mungkin Adeq tahu Along tk sihat...

Stiap pagi,petang dan malam Adeq akn mnjilat2 abgnya...

Stiap ari jgk Cik iela berdoa agar Along sihat kembali...tp apa kan daya semua itu hanya

angan2 yang takkn mmpu jd kenyataan...melainkn Allah perkenan kan doa Cik iela

spye Along sembuh dari FeLV...

Betapa sygnyer Adeq pd Along...Cik iela tk dpt nk bygkn andai sesuatu terjd pd Along.

Mampukah Adeq tnpa Along?

Luluh hati ini bila menguruskan Along yg smakin lemah...

Walau di forcefeed,Along semakin menolak dr mnerima apa yg di suap.. :( 

Dulu masa Adeq sakit..Along sntiasa berada di sisi Adeq..

Mereka terlalu rapat...

Sebelum tido Along Adeq seakan2 mncium satu sama lain sblm  melelapkan mata

Tapi......tk dpt nk di bygkan andai Along pergi dahulu...Adeq akn okey kah...

Yg psti Mummy sudah trase sakitnye kehilangan Along sikit demi sedikit bila Along smakin lemah.



Tuesday, 20 August 2013

Along & Feline leukemia virus (FeLV)


Assalamualaikum...


Mmg jarang sgt dh Cik iela hapdet blog...bz mguruskan ank2..

31 July merupakan tarikh yg Cik iela takkn lupa bila mne Kenit pergi mninggalkn Cik iela dlm keadaan yg tidak terduga...

Dan kali ni Cik iela di diduga lagi dgn ALONG yg sakit...Doc telah mengesahkan yg Along menghidapi Feline leukemia virus (FeLV) ...Masa dapat tahu tu ALLAH sje yg tahu btpe luluhnya hati Cik iela..
Tanpa segan silu Cik iela mnnges di depan Vet...Air mata mgalir tnpa henti walau puas Cik iela lap..
Bila mana lihat muka Along dan bdan Along yg hanya tggal tulang membuatkan hati Cik iela makin sesak dan terasa sakit..sakit yg teramat sgt2..hanya yg pernah berada di tmpat Cik iela akn tahu prasaan ini,

Tidak Cik iela sangka yg Along akn sakit steruk ini..Pada mulanyer Cik iela ingtkan Along hilang mood mkn sbb tknk mkn kibbles ...sbb dlu Along pernah jd mcm tu...ada masanyer Along memilih makanan.

Tapi badan Along semakin kurus dan tidak lagi aktif membuatkan Cik iela bt kptusan bawa ke Vet.
Siapa sangka di hari Jumaat ( 16 Aug 13 ) Cik iela akn mnerima berita duka.

Bila mana Doc Azlan kata penyakit ini tiada ubatnye...hati Cik iela semakin luluh..
Paling lama jangka hayat utk ank bulus yg mghidapi (FeLV)  adlh 3 tahun tapi semuanyer bergantung 
antibodi badanya..hanya imune booster dan transfer factor serta antiobiotik yg di bekal kn Vet utk membantu antibodi Along...tp Doc kata...semuanyer telah di tentukan ALLAH dan ini adalah bahagian Along..

Hanya usaha yg tidak putus2 Cik iela cbe lakukan utk Along..
Cik iela tpksa forcefeed makan dan minum Along setiap hari sbb Along dah tiada lg selera makan tapi
makin hari Cik iela tgok, Along mula menolak makanan yg di suap..dari 20ml-30ml makanan yg disuap kini hanya 5ml-10ml je yang Along terima...selebihnyer Along akn muntahkan semula..bgitu juga air..
Tak sngup di kala itu Cik iela melihat Along terbaring tanpa dapat berdiri lagi..menggigil tangan ini utk mguruskan Along sbb Cik iela tkut terlalu kuat dan myakitkan badan Along yg hanya ada tulang semata2..

Seksa melihat Along sakit terbaring lemah dan tiada lagi rengekan suaranya pada Cik iela membuatkan diri 
ini semakin lemah...stiap minit yg berlalu...otak ini tidak ada sedikit tidak memikirkan Along.

Ya ALLAH......Betapa berat dugaanMu dgn ujian pada ank2 yg tersyg..

Lepas sekor...sekor yg diuji...

Lemah kaki dan tangan ini untuk menerima lagi berita buruk.. :'(

Mummy rindu nk tgok Along memlilit2 di kaki Mummy ...sbb Along suka bermanja mcm tu..
Tidak Mummy sangka Mummy takkn mrasa lagi itu semua.. 

Mummy akan jaga Along sebaik yang mungkin dan selagi hayat Along ada dan hayat Mummy ada..
takkn skali Mummy putus asa mguruskan Along walaupun stiap kali Mummy akan mnges tika mguruskan Along...

Mummy sayang Along 




Thursday, 1 August 2013

Rest In Peace Kenit


Assalamualaikum..







Ank Cik iela telah pergi tggalkn Cik iela dalam keadaan yg tidak di duga...
Baru sje berborak2 dgn dia...belai2 dia...

ALLAH lebih sayangkn ank mummy yg nie...pergilah sayang...
Mummy redha...cme Mummy ralat ... :"(

Dugaan sangat tahun ni...thn ni sje 3 ank2 Mummy tlh pergi tggalkn Mummy.
Moge ALLAH pertemukan ank2 Mummy diSANA semula..

Mummy sayang Kenit sgt2..Kenit yg mnje dgn Mummy..yg suka di belai..
Yg ske tdo di riba dan bahu Mummy...
Dan Kenit la ank Mummy yg paling ske berborak2 dgn Mummy..

Mummy pasti akn rindukan suara Kenit..gesekan Kenit di muka Mummy..