Monday, 25 November 2013

Kehilangan Dan Dugaan Datang




Assalamualaikum...

Pada 23 Nov 13 yang lepas , hilangnya lagi sekor ank Cik iela...Si Adeq sayang.
Adeq merupakan adik kepada arwah Along.

Beberapa minggu lepas Adeq disahkan punyai ketumbuhan dalam badan dan Doc kata
ia sgt susah utk si bulus survive.Cik iela tergaman terkedu tp tpksa redha.
Dari hari ke hari Adeq mkin kurus shingga tggl tulang
Ada masanya dia nk mkn sendiri dan ada masanya terpksa bt force feed supaya Adeq punyai tenaga.

Setelah hampir 2mggu lbih akhirnya sakaratulmaut menjemput Adeq pada 23 Nov 13 jam 11:50pm,
hampir 23jam Adeq bertarung dgn sakaratulamaut..seksanya hati mummy tgok Adeq bergelut..
Tak snggup rasanya melihat..berjurai2 air mata ..ase tk tertanggug melihat.

Berkali2 Adeq pee, Adeq dh tk berdaya lagi utk bgun.tkpela mummy lap badan Adeq
Bg Adeq baring di ats tilam Adeq.
Membesarnya Adeq di bilik mummy dr berusia 2hari dan perginya Adeq di bilik mummy jgk.

Allahuakbar....rasa sesak nfas bila terpksa trima kehilangan Adeq.

Adeq pergi 23 Nov 13 selang 3 bulan Along pergi (23 Aug 13)
Damaila kmu di sana sayang..
Doakan mummy kuat utk trus mmbntu ank2 yg lain ye.

Mummy akn sntiasa ingt pada Adeq yg mummy sayang.



..........................................................



Belum hilang sedih kehilangan Adeq, semlm sekor lagi ank Cik iela sakit
Skrg dalam keadaan kritikal.

Si Manja merupakan ank kepada arwah Adeq dan Si Puteri.






Dari jumaat lepad Manja monyok dan tak aktif lagi,pkirkan hati ni
mgkin manja dah mula kecacingan ni.Niat nk bwk ke vet ari sabtu terpksa ditgguhkan
sbb mguruskn Adeq yg nazak dan ketiadaan kereta utk ke vet.

Tp masih pesan pada manja...Manja tahan ye nnti mummy bwk ke klinik.
Ahad lepad pkul 10.30am bawak ke Vet
Cerita simpton2 Manja pada Doc Azlan (Vet ank2 Cik iela)

Stelah Doc teliti berkali, Mulanya Doc rasa perutnya berair..tersentak hati ni
Allah...mtk bukanlah FIP.
Masih cuba nafikan dgn Doc sbb mustahil manja kena fip sbb dia indoor spenuhnya.

Doc check lg..trasa bladder dia kempis dan tk jmpe..
Doc tanya dia ada pee ke..Cik iela kata ada nmpak dia pee cme tula mkin pucat
dan tak aktif.

Berkali cek dan akhirnya doc guna jarum dan suntik perut manja utk ambil sampel air tuh.
Doc guna sampel air tu utk sahkan sama ada FIP @ bukan.
Setelah dibuat conf manja punya bladder pecah dan air kencing sudah masuk ke perutnya

Bila diberitahu kosnya mencecah RM700++..
Allahuakbar rasa tersentak lagi...mana nk dicr duit sbyk tuh,
Doc kata bawa balik dulu utk tgok sama ada dia masih blh kencing @ tidak,
Esok klu perutnya mkin buncit trus bwk ke klinik semula

Bawa manja balik tp mmg dia tak aktif dh...mkn sikit minum pun sikit sgt.
Pagi tadi tgok dia ada pee tp sgt2 sikit mkn pun tak nk dh

Pagi ni jgk bwk ke jmpe Doc Azlan smula sbb perutnya dah mula buncit dan mcm mkin byk air.
Bila di pgg Doc kata toksik air kencing dah mula masuk ke saraf manja ddan menyebabkn
Manja mengigil2 dan tak stabil.
Allahuakbar beratnya dugaan Cik iela..

Berharap manja dapat bertahan sehingga esok utk doc lakukan surgeri,
Klau harini doc dpt cr asst utk bntu masa surgeri harini jgk doc kata akn buat.

Ya Allah permudahkan urusan manja..mge dia dpt bertahan ye.

Mummy tggu manja ye..


Xray Doc..

Pundi kencing kucing dah rupture, so air kencing bertakung dlm bahagian perutnya




Tuesday, 29 October 2013

Penyet a.k.a Nyet & Feline leukemia virus (FeLV)



Assalamualaikum..


Dugaan Cik iela dalam membela ank2 bulus thn ni tidak terkata rasanya.
Lepas 1 1 yg menimpa Cik iela..
Rasa berat sgt2 bahu ni menanggung semua ni..


Ni Nyet..ank kepada Si Puteri.

25 Oct 2013 tarikh yang amat pilu bt Cik iela.
Nyet disahkan menghidapi Leukimia sama sperti arwah Along dulu. 
Hanya Allah saja yg tahu betapa terluka nya hati ni mendgr perkabaran ini dr Vet ank2 Cik iela.


Air mata menitis dgn sendirinya tanpa segan silu di dpn Doc Azlan..ini kali ke 2 terjd pada
Cik iela..terlalu berat utk CIk iela trima perkabaran ini.

Semuanya bermula bila nyet asyik on off demam selama 1 bulan sdgkn time tu Nyet baru pulih dari sakit mata.Selepas baik sakit mata Nyet demam pnas...Cik iela bwak ke klinik.
Time tu Doc azlan ada pesan..andai demam dia tidak surut dalam 3 hari besar kmgkinan virus.

Cik iela cbe sedapkn ati dgn mgatakan Nyet demam biasa...Lpas bg mkn ubt Nyet sihat semula spt biasa.
Bermain dgn adik2 yg lain..tp blh di katakan hmpir stiap mggu Nyet demam..berlanjutan hmpir sebulan
on off demam Nyet.Walau hati ni kuat mgatakan Nyet sakit lain tp ttp jgk sedapkan hati sndri dgn pkir yg baik2 sje..tp bila antibiotik dan ubt demam yg di bekalkan sudah habis, Cik iela bwk ke klinik semula.

Tika itula Doc sahkan Nyet mghidapi Leukimia sama sperti arwah Along dulu stelah Cik iela bgtau demamnya on off dan simpton2 lain.

Luluh hati ini melihat dia sakit semuda ini...Nyet bru berusia 5bulan..
 :'( Tak terkata lgi asenya bila tgok keadaan dia yg smakin kurg bermaya.
Sentiasa pucat dan murung...sama mcm Along dulu..Nyet dh mula myorok di bawah2 kusi dan bwah katil
Tak nk menampakkn diri di dpn Mummy lg..Hnya Allah yg tahu btapa terlukanya mlihat keadaan dia.





Doc bekalkan imune booster dan antibiotik utk mguatkan sistem badannya..
Tp spt yg semua tahu Feline leukemia virus (FeLV) mmg tidak akn smbuh dan suatu masa ia akn membawa pergi jua ank mummy yg sekor nie..

Yang Cik iela tak snggup lihat adalah bila dia cbe kuatkn bdan utk poo pee dalam bekas walau bdan nya tk sekuat dulu, tp syukur Nyet masih ada selera mkn walaupun lidahnya dipenuhi Ulser.

Cuma CIk iela tk snggup utk melihat Nyet akn drop day by day mcm Along dulu.
Perit utk melalui perkara yg sama spt Along dulu..Kehilangan Along pun sudah terlalu sakit utk CIk iela trima..dan paling mmberi impak dgn kehilangan Along adalah Adek..sehingga kini Adek kurus dan slow berbanding masa Alongnya ada.

Cik iela cbe kuatkan hati , bersabar dgn dugaan ini...tp sjauh mana pun Cik iela cbe..
Hati ini ttp terluka...air mata ini pasti mgalir bila melihat keadaan Nyet yg tidak cergas berbnding dulu.


Tahun ini sgt2 melemahkan jiwa CIk iela sbenarnya.
Kehilangan demi kehilangan bersilih ganti..
Lepas sekor , sekor yg pergi meninggal mummy.
tak tertanggung lagi nk trima semua ini.

Hanya Cik iela dpt pohon pd kawan agr doakan Nyet CIk iela akn kuat utk bertahan .
Bgitu jua utk Cik iela...






Monday, 23 September 2013

Si Pencuri


Assalamualaikum.

Kechik curi2 minum susu budak2 coet 4 kekor tuh..

Heheheh 

video