Monday, 25 November 2013

Kehilangan Dan Dugaan Datang




Assalamualaikum...

Pada 23 Nov 13 yang lepas , hilangnya lagi sekor ank Cik iela...Si Adeq sayang.
Adeq merupakan adik kepada arwah Along.

Beberapa minggu lepas Adeq disahkan punyai ketumbuhan dalam badan dan Doc kata
ia sgt susah utk si bulus survive.Cik iela tergaman terkedu tp tpksa redha.
Dari hari ke hari Adeq mkin kurus shingga tggl tulang
Ada masanya dia nk mkn sendiri dan ada masanya terpksa bt force feed supaya Adeq punyai tenaga.

Setelah hampir 2mggu lbih akhirnya sakaratulmaut menjemput Adeq pada 23 Nov 13 jam 11:50pm,
hampir 23jam Adeq bertarung dgn sakaratulamaut..seksanya hati mummy tgok Adeq bergelut..
Tak snggup rasanya melihat..berjurai2 air mata ..ase tk tertanggug melihat.

Berkali2 Adeq pee, Adeq dh tk berdaya lagi utk bgun.tkpela mummy lap badan Adeq
Bg Adeq baring di ats tilam Adeq.
Membesarnya Adeq di bilik mummy dr berusia 2hari dan perginya Adeq di bilik mummy jgk.

Allahuakbar....rasa sesak nfas bila terpksa trima kehilangan Adeq.

Adeq pergi 23 Nov 13 selang 3 bulan Along pergi (23 Aug 13)
Damaila kmu di sana sayang..
Doakan mummy kuat utk trus mmbntu ank2 yg lain ye.

Mummy akn sntiasa ingt pada Adeq yg mummy sayang.



..........................................................



Belum hilang sedih kehilangan Adeq, semlm sekor lagi ank Cik iela sakit
Skrg dalam keadaan kritikal.

Si Manja merupakan ank kepada arwah Adeq dan Si Puteri.






Dari jumaat lepad Manja monyok dan tak aktif lagi,pkirkan hati ni
mgkin manja dah mula kecacingan ni.Niat nk bwk ke vet ari sabtu terpksa ditgguhkan
sbb mguruskn Adeq yg nazak dan ketiadaan kereta utk ke vet.

Tp masih pesan pada manja...Manja tahan ye nnti mummy bwk ke klinik.
Ahad lepad pkul 10.30am bawak ke Vet
Cerita simpton2 Manja pada Doc Azlan (Vet ank2 Cik iela)

Stelah Doc teliti berkali, Mulanya Doc rasa perutnya berair..tersentak hati ni
Allah...mtk bukanlah FIP.
Masih cuba nafikan dgn Doc sbb mustahil manja kena fip sbb dia indoor spenuhnya.

Doc check lg..trasa bladder dia kempis dan tk jmpe..
Doc tanya dia ada pee ke..Cik iela kata ada nmpak dia pee cme tula mkin pucat
dan tak aktif.

Berkali cek dan akhirnya doc guna jarum dan suntik perut manja utk ambil sampel air tuh.
Doc guna sampel air tu utk sahkan sama ada FIP @ bukan.
Setelah dibuat conf manja punya bladder pecah dan air kencing sudah masuk ke perutnya

Bila diberitahu kosnya mencecah RM700++..
Allahuakbar rasa tersentak lagi...mana nk dicr duit sbyk tuh,
Doc kata bawa balik dulu utk tgok sama ada dia masih blh kencing @ tidak,
Esok klu perutnya mkin buncit trus bwk ke klinik semula

Bawa manja balik tp mmg dia tak aktif dh...mkn sikit minum pun sikit sgt.
Pagi tadi tgok dia ada pee tp sgt2 sikit mkn pun tak nk dh

Pagi ni jgk bwk ke jmpe Doc Azlan smula sbb perutnya dah mula buncit dan mcm mkin byk air.
Bila di pgg Doc kata toksik air kencing dah mula masuk ke saraf manja ddan menyebabkn
Manja mengigil2 dan tak stabil.
Allahuakbar beratnya dugaan Cik iela..

Berharap manja dapat bertahan sehingga esok utk doc lakukan surgeri,
Klau harini doc dpt cr asst utk bntu masa surgeri harini jgk doc kata akn buat.

Ya Allah permudahkan urusan manja..mge dia dpt bertahan ye.

Mummy tggu manja ye..


Xray Doc..

Pundi kencing kucing dah rupture, so air kencing bertakung dlm bahagian perutnya




Tuesday, 29 October 2013

Penyet a.k.a Nyet & Feline leukemia virus (FeLV)



Assalamualaikum..


Dugaan Cik iela dalam membela ank2 bulus thn ni tidak terkata rasanya.
Lepas 1 1 yg menimpa Cik iela..
Rasa berat sgt2 bahu ni menanggung semua ni..


Ni Nyet..ank kepada Si Puteri.

25 Oct 2013 tarikh yang amat pilu bt Cik iela.
Nyet disahkan menghidapi Leukimia sama sperti arwah Along dulu. 
Hanya Allah saja yg tahu betapa terluka nya hati ni mendgr perkabaran ini dr Vet ank2 Cik iela.


Air mata menitis dgn sendirinya tanpa segan silu di dpn Doc Azlan..ini kali ke 2 terjd pada
Cik iela..terlalu berat utk CIk iela trima perkabaran ini.

Semuanya bermula bila nyet asyik on off demam selama 1 bulan sdgkn time tu Nyet baru pulih dari sakit mata.Selepas baik sakit mata Nyet demam pnas...Cik iela bwak ke klinik.
Time tu Doc azlan ada pesan..andai demam dia tidak surut dalam 3 hari besar kmgkinan virus.

Cik iela cbe sedapkn ati dgn mgatakan Nyet demam biasa...Lpas bg mkn ubt Nyet sihat semula spt biasa.
Bermain dgn adik2 yg lain..tp blh di katakan hmpir stiap mggu Nyet demam..berlanjutan hmpir sebulan
on off demam Nyet.Walau hati ni kuat mgatakan Nyet sakit lain tp ttp jgk sedapkan hati sndri dgn pkir yg baik2 sje..tp bila antibiotik dan ubt demam yg di bekalkan sudah habis, Cik iela bwk ke klinik semula.

Tika itula Doc sahkan Nyet mghidapi Leukimia sama sperti arwah Along dulu stelah Cik iela bgtau demamnya on off dan simpton2 lain.

Luluh hati ini melihat dia sakit semuda ini...Nyet bru berusia 5bulan..
 :'( Tak terkata lgi asenya bila tgok keadaan dia yg smakin kurg bermaya.
Sentiasa pucat dan murung...sama mcm Along dulu..Nyet dh mula myorok di bawah2 kusi dan bwah katil
Tak nk menampakkn diri di dpn Mummy lg..Hnya Allah yg tahu btapa terlukanya mlihat keadaan dia.





Doc bekalkan imune booster dan antibiotik utk mguatkan sistem badannya..
Tp spt yg semua tahu Feline leukemia virus (FeLV) mmg tidak akn smbuh dan suatu masa ia akn membawa pergi jua ank mummy yg sekor nie..

Yang Cik iela tak snggup lihat adalah bila dia cbe kuatkn bdan utk poo pee dalam bekas walau bdan nya tk sekuat dulu, tp syukur Nyet masih ada selera mkn walaupun lidahnya dipenuhi Ulser.

Cuma CIk iela tk snggup utk melihat Nyet akn drop day by day mcm Along dulu.
Perit utk melalui perkara yg sama spt Along dulu..Kehilangan Along pun sudah terlalu sakit utk CIk iela trima..dan paling mmberi impak dgn kehilangan Along adalah Adek..sehingga kini Adek kurus dan slow berbanding masa Alongnya ada.

Cik iela cbe kuatkan hati , bersabar dgn dugaan ini...tp sjauh mana pun Cik iela cbe..
Hati ini ttp terluka...air mata ini pasti mgalir bila melihat keadaan Nyet yg tidak cergas berbnding dulu.


Tahun ini sgt2 melemahkan jiwa CIk iela sbenarnya.
Kehilangan demi kehilangan bersilih ganti..
Lepas sekor , sekor yg pergi meninggal mummy.
tak tertanggung lagi nk trima semua ini.

Hanya Cik iela dpt pohon pd kawan agr doakan Nyet CIk iela akn kuat utk bertahan .
Bgitu jua utk Cik iela...






Monday, 23 September 2013

Si Pencuri


Assalamualaikum.

Kechik curi2 minum susu budak2 coet 4 kekor tuh..

Heheheh 

video

Thursday, 12 September 2013

Si Bulus Epang


Assalamualaikum...


Dh lama nk hapdet pasal budak sekor ni tp asyik tk berkesempatan je..
Lg pulak pict budak ni kt hp lg 1....



Meh Cik iela perkenalkan...ini anak bulus baru kt uma Cik iela...Si Epang.
Knape namanyan Epang?Sbb kaki dia mcm tempang..+ dia ni capang ^^
Bila berlari @ bjln msti lintang pukang kaki belakang dia,,
Mcm ptah pinggang pun ye...tk smpai 1min berdiri msti jtuh..mcm tu jgk bila berlari..
Tp alhamdulillah dia sihat je..cme belum di deworm je.

Mana Cik iela dapat budak ni?

AL-kisah masa raya ke 3, Cik iela duk kt uma sensorg je...family lain semua balik kg selama 2ari
sbb Cik iela tk ley tggalkn yg lain sghamai 14 ekor tuh ( masa ni Along masih ada )
Spnjg 2ari tu Cik iela mmg tak kua2 uma lerrr sbb yela sunyi sepi kawsan perumahan tuh ...
Tapi yg bijaksananya Cik iela tk kunci pagar depan pong...huhuh

Time tula gamaknyer orang buang si epang ni kt dalam sangkar yg de kt dpn uma 
Cik iela tuh...kt depan uma Cik iela mmg ada sangkar dan mkn minum yg Cik iela ltakkn utk stray
cat kawasan perumahan Cik iela.

Malam tuh family Cik iela balik dr kg...mse dorg riuh2 nk masuk umah
Diorg tanya... '' ko amik lagi kucing ke?''
Pelik la Cik iela bila jadahnyer p kutip lg ank kucing sdgkn kua uma pn tidak...

P jenguk ke dpn umah ada si epang ni dalam sangkar...alahaiii kecik lg
dalam 3-4bulan gitu...bila tgok dia berjalan pulak yg bersepah2 dan tempang cmtu
jd tk snggup pulak nk lepaskn kt lua sne...tkut dia tk ley survive dgn keadaan dia yg gitu.

Penyudahnya bela jelaaaaaaaa

Budak ni baik sgt sbb pndai poo pee dlm litter box...makan minum pn elok je..
Skrg ni dh genap sebulan tggl ngn Cik iela...spnjg jge dia ...ok je Cik iela tgok.
Tp jd kesian bila tgok dia berjalan or berlari tu...bersepah abis kaki dia terkuntang kanting
bawak badan dia yg kecik tuh.

Masa awal2 kt uma CIk iela budak2 yg lain dok hissing2 Epang nie...yela
bau dia tk sama ngn yg budak2 dlm uma...Cik iela pulak mmg asingkn dia dulu dr yg lain
Cik iela ltakkn dia kt sngkar luar umah sbb nk kne tgok jgk keadaan dia dlu..

Tp stiap mlm mmg bawak masuk uma bg dia main dlm uma...tp tula siannyer dia men sorg2 je
sbb dia tkut dgn yg lain...paling kesian dia duk main bawah meja sudut uma tuh je...hnya nmpak tgan 
dia je yg terkuit2 ...tk kua2 lngsug...

Dh sebulan duk sini bru la dia brani main...tp tu pn main dgn ank bongsu puteri,,,yg
lain main ganas sgt...dh ler dia tu cenggitu slow je..

Mge2 dia serasi ler dgn semua nnti..insyaAllah..

Tapi apa2 pun welcome Epang...
Mummy harap Epang membesar dengan sihat ye.




Ni je dpat snap gmbo budak Epang ni...
Susah nk amik gmbo dia sbb tk reti duk diam walaupun tempang..
Asyik nyorok je..



Dalam kain



Assalamualaikum...


Tgh tapau lunch tadi dtg ank bulus ni masuk main2 dlm kain Cik iela..

Sempat ler snap gmbo budak bulus tuh...tomeiii...

Mkcik restoran tu jge mkn minumnya..

Kataya klu ada org nk adopt msti lg cntik..

Tp Cik iela pasan budak ni ada mark bntuk love kt badan..mmg lawa gitu..












Friday, 6 September 2013

Bilikku BANJIR HUJAN...


Assalamualaikum...

Tgok tjuk msti korg pelik kan...bilik banjir...
Huhuuh itula hakikatnye...bilik tido Cik iela bergenang dgn air hujan semlm...dah ler awl pagi..
Hujan turun menderu2 msuk kt bilik gara2 saluran hujan kt dalam bilik Cik iela overload dgn daun2 kering..
Bila hujan terlalu lebat jadinya air terlalu laju dan telah jd kan bah di bilik Cik iela..

Dah ler time tu kul 7am...tgh sibuk kemas tmpat ank2 bulus...tk pasan pn bilik tido mncurah2 air hujan.
Yg prasan adik Cik iela...dgn hujan lebat so tk brape nk dgr mse dia teriak kata bilik banjir sbb Cik iela kt dlm bilik air duk mncuci litter box ank2..

Pastu adik jerit ckp ''' Bilik ko banjirrrrrrr!!!''
Time tu mmg blari nk selamatkn ape yg ptt...tp tk sempat punnnnnnn...air dh mncurah2.
Abis dlm almari baju bergenang dgn air ...bju smua lncun...ngn air hujan sejuknyer...mgigil2 myelamatkan
ape yg boleh di selamatkan...huuhuh

Dalam kekecohan duk angkat barang2...ank2 bulus pulak sibuk berlari2 ats air..
Kmaaaainnn sronok korg ye...bkn nk tlg Mummy pn....bt jd lecah kt umah de ar..
Msing2 myibuk ke hulur hilir kt dalam bilik Mummy...duk jenguk sne...terlompat2 sne sini..
Haizzzz mmg memetir ler Cik iela pepagi buta,ngan kita ngh kelam kabut angkat brg yg dh basah.

Pyudahnyer redha jelaaaa air mncurah2 kt bilik tido tu...duk tadah air yg trun mncurah2 tu
lbih dr 3 baldi tau...ngn lntai dh mgalir air mcm hape je...
Tpksa emergency leave sbb nk mgemas dan cuci bilik tidor dr kekotoran air hujan tuh
Siap mengemas pukul 4pm...punye la penattttttttt..

Lpas siap2 mgemas terpksa anta bju g dobi....tp p dobi yg basuh sndri masukkn coin tu..
Dkt 1 jam lebih jgk ler kt sne...klu tk trus basuh mau jd kepam bju2 tuh
Nk basuh kt umah tk boleh sbb terlalu byk bju yg nk di basuh..Hari pulak mendung je
bila pulak nk kering nnti...sbb tu bju harian & bju kje yg nk digunakan..

Meh ler telek pict yg Cik iela tepek ni...tgok ler gelagat budak2 ni..
Tu je smpat snap sbb Mummy dh sibuk nk bkejar kemas bilik.













Tuesday, 3 September 2013

Budak coet 4 ekor yg super NAKAL!


Assalamualaikum...


Ni anak2 Puteri..Budak2 coet ni lahir pada 22 may 13..
Now dh 3 bulan 12hari...Sgt2 lincah...dpt amik gmbo budak2 ni klu duk dlm cage je..

Tapi bukanla setiap masa budak ni kne kurung pon...stiap mlm dlm 1-2jam Cik iela akan lepaskn.
Dan bermulalah episod berlari mcm tk ckup tanah...malah Mummy dia pn abis kne pijak 
sesuki hati depaaa...pnuhla calar balar kt kaki tgan nie bila budak2 ni berlari ats kita..huhuh

Budak2 ni sgt2 laju klu berlari...rumah Cik iela tu jnis pnjg kebelakang..homakkaiiii
Klu nk tgkap dorg nk masukkn dlm cage smula...ampunnn...rse nk tercabut
jantung kejor depa ni....msti kne de adegan berlari2 mcm org gila nk tngkap depa ni.

Tp so far budak2 ni baik..nakal ank bulus biasa laa...
Bdan mkin debab dan kuat mkn tu...lmbt mkn...dorg bsing laaaa...bingit tinge nie

Budak2 ni blom ada nama lagi..Cik iela dh tkde idea nk ltak nama apa kt budak2 nie.
Mati kutu sbenarnye...heheh


Monday, 2 September 2013

Monday Bluuessss : Bajet Penguin


Assalamualaikum..


Bulus yang sgttt perasankan diri tuh PENGUIN...

Chomeyyyy gitu...dah ler badan tu debab...



Friday, 23 August 2013

Perginya ALONG


Assalamualaikum..

Harini hilangnya lagi sekor ank Cik iela yg tersyg,Along...





Perginya di hari Jumaat dan seawal 7.25pagi.
Sejak ptg smlm lagi Cik iela prasan Along dh lemah yg teramat sgt..suapkan mkn minum pn dia dh tk boleh nk trima lg...byk yg diluahkn smula dr yg masuk..Cik iela hnya mmpu bg kata2 semangat spye dia kuat lawan sakitnyer itu..walaupun Cik iela tahu Along dh lemah.

Bila malam Along hnya myorok di dlm pet carrier..lngsug tk nk keluar..
Bila tbe time tido,Cik iela masukkn dia ke sangkar dan ltakkn di ats tilam , tika itula Adeq dtg mnjilat2 Along.Disaat itu Cik iela pegang ..kaki tgan dan telinga Along sudah sejuk
Terdetik di atie...''Along akn pergi kah?''

video

Sebelum Cik iela masuk bilik tido..Cik iela sempat bisik pada Along,
''Andai Along dah tk tahan lg...Mummy redha Along pergi tggalkn Mummy..pergila syg...tp andai kata Along masih kuat ...sabar la ye...Mummy nk tgok Along sihat smula"
Lpas kata bgitu...Along mrenung muka Cik iela...sayu hati ni tgok dia terlantar..
Jam 4am Cik iela terjge,tgok Along masih lg terbuka matanyer...dia tk tdo lg...Cik iela belai2 dia..

Pagi tadi bila bgun utk mulakan tugas mgemas tmpat ank2...tmpt pertama di tuju..Cik iela mnjenguk Along..
Tika tu air mata Cik iela dh mgalir tgok keadaan dia longlai..hanya nafasnya yg turun naik..Dimulut nyer sudah ada muntah makanan semlm..Cik iela amik kain lapkn mulutnyer,.
Sempat Cik iela bisikkn lg kata2 yg sama pada Along...dan Cik iela belai, usap dan cium Along..
Cik iela toleh ke belakang utk tgok yg lain...tk smpai 1min Cik iela toleh smula pd Along.
Along sudah mnarik nafasnyer yg terakhir...tika tu air mata sudah spt air terjun..hnya kata2 
''Ya Allah ALONG Mummyyyyy....''

Trasa spt Along menunggu Cik iela membelainyer utk kali terakhir bru Along pergi 
kpd penciptaNya ...Allah lebih sygkn Along..

Cik iela belai2 Along bt kali terakhir,,walaupun Cik iela tahu tika itu dia dh tiada lagi.
Hnya yg pernah mgalami situasi spt ni tahu btapa pedih dan sedihnye hilang ank yg tersyg.

Mummy redha sayang...Mummy redha lepaskn Along pergi walaupun hati Mummy
masih trase sakitnye kehilangan Along..genap 1thn 1bulan lbih Along dgn Mummy.
Dtgnyer Along, Adeq dan Ibu Along (ieter) pada bulan puasa thn lpas..dan 
perginya Along dibulan syawal thn ini...Tak sangka Along sudah tiada lg dgn Mummy.

Along selalu Mummy gelarkan si hidung pink dan Along muka suci..sbb
Mummy suka tgok Along..muka Along mmg nmpak suci sgt...tkde muka ank bulus yg nakal.
Along sorg abg yg sgt baik...Along jge Adeq tika Adeq sakit dan Along mnjakan Adeq stlh ibu
Along tiada...dan Along jgklah yg memanjakn kenit ( r.i.p) spt seekor ibu walaupn Along sekor jantan.

Maafkn Mummy...Along..

Mummy syg Along sgt2...damaila diSana ankku ...Mge kita berjumpa lg..






















Kedua2 ank Mummy yg ni telah pergi meninggalkn Mummy.
Tenang dan damaila kmu di sana ank2ku..


Wednesday, 21 August 2013

Adeq sayang Along


Assalamualaikum..

Ni vid pagi tadi lepas bg ank2 makan..


video




Setiap hari Adeq akn grooming Along nya..

Mungkin Adeq tahu Along tk sihat...

Stiap pagi,petang dan malam Adeq akn mnjilat2 abgnya...

Stiap ari jgk Cik iela berdoa agar Along sihat kembali...tp apa kan daya semua itu hanya

angan2 yang takkn mmpu jd kenyataan...melainkn Allah perkenan kan doa Cik iela

spye Along sembuh dari FeLV...

Betapa sygnyer Adeq pd Along...Cik iela tk dpt nk bygkn andai sesuatu terjd pd Along.

Mampukah Adeq tnpa Along?

Luluh hati ini bila menguruskan Along yg smakin lemah...

Walau di forcefeed,Along semakin menolak dr mnerima apa yg di suap.. :( 

Dulu masa Adeq sakit..Along sntiasa berada di sisi Adeq..

Mereka terlalu rapat...

Sebelum tido Along Adeq seakan2 mncium satu sama lain sblm  melelapkan mata

Tapi......tk dpt nk di bygkan andai Along pergi dahulu...Adeq akn okey kah...

Yg psti Mummy sudah trase sakitnye kehilangan Along sikit demi sedikit bila Along smakin lemah.



Tuesday, 20 August 2013

Along & Feline leukemia virus (FeLV)


Assalamualaikum...


Mmg jarang sgt dh Cik iela hapdet blog...bz mguruskan ank2..

31 July merupakan tarikh yg Cik iela takkn lupa bila mne Kenit pergi mninggalkn Cik iela dlm keadaan yg tidak terduga...

Dan kali ni Cik iela di diduga lagi dgn ALONG yg sakit...Doc telah mengesahkan yg Along menghidapi Feline leukemia virus (FeLV) ...Masa dapat tahu tu ALLAH sje yg tahu btpe luluhnya hati Cik iela..
Tanpa segan silu Cik iela mnnges di depan Vet...Air mata mgalir tnpa henti walau puas Cik iela lap..
Bila mana lihat muka Along dan bdan Along yg hanya tggal tulang membuatkan hati Cik iela makin sesak dan terasa sakit..sakit yg teramat sgt2..hanya yg pernah berada di tmpat Cik iela akn tahu prasaan ini,

Tidak Cik iela sangka yg Along akn sakit steruk ini..Pada mulanyer Cik iela ingtkan Along hilang mood mkn sbb tknk mkn kibbles ...sbb dlu Along pernah jd mcm tu...ada masanyer Along memilih makanan.

Tapi badan Along semakin kurus dan tidak lagi aktif membuatkan Cik iela bt kptusan bawa ke Vet.
Siapa sangka di hari Jumaat ( 16 Aug 13 ) Cik iela akn mnerima berita duka.

Bila mana Doc Azlan kata penyakit ini tiada ubatnye...hati Cik iela semakin luluh..
Paling lama jangka hayat utk ank bulus yg mghidapi (FeLV)  adlh 3 tahun tapi semuanyer bergantung 
antibodi badanya..hanya imune booster dan transfer factor serta antiobiotik yg di bekal kn Vet utk membantu antibodi Along...tp Doc kata...semuanyer telah di tentukan ALLAH dan ini adalah bahagian Along..

Hanya usaha yg tidak putus2 Cik iela cbe lakukan utk Along..
Cik iela tpksa forcefeed makan dan minum Along setiap hari sbb Along dah tiada lg selera makan tapi
makin hari Cik iela tgok, Along mula menolak makanan yg di suap..dari 20ml-30ml makanan yg disuap kini hanya 5ml-10ml je yang Along terima...selebihnyer Along akn muntahkan semula..bgitu juga air..
Tak sngup di kala itu Cik iela melihat Along terbaring tanpa dapat berdiri lagi..menggigil tangan ini utk mguruskan Along sbb Cik iela tkut terlalu kuat dan myakitkan badan Along yg hanya ada tulang semata2..

Seksa melihat Along sakit terbaring lemah dan tiada lagi rengekan suaranya pada Cik iela membuatkan diri 
ini semakin lemah...stiap minit yg berlalu...otak ini tidak ada sedikit tidak memikirkan Along.

Ya ALLAH......Betapa berat dugaanMu dgn ujian pada ank2 yg tersyg..

Lepas sekor...sekor yg diuji...

Lemah kaki dan tangan ini untuk menerima lagi berita buruk.. :'(

Mummy rindu nk tgok Along memlilit2 di kaki Mummy ...sbb Along suka bermanja mcm tu..
Tidak Mummy sangka Mummy takkn mrasa lagi itu semua.. 

Mummy akan jaga Along sebaik yang mungkin dan selagi hayat Along ada dan hayat Mummy ada..
takkn skali Mummy putus asa mguruskan Along walaupun stiap kali Mummy akan mnges tika mguruskan Along...

Mummy sayang Along 




Thursday, 1 August 2013

Rest In Peace Kenit


Assalamualaikum..







Ank Cik iela telah pergi tggalkn Cik iela dalam keadaan yg tidak di duga...
Baru sje berborak2 dgn dia...belai2 dia...

ALLAH lebih sayangkn ank mummy yg nie...pergilah sayang...
Mummy redha...cme Mummy ralat ... :"(

Dugaan sangat tahun ni...thn ni sje 3 ank2 Mummy tlh pergi tggalkn Mummy.
Moge ALLAH pertemukan ank2 Mummy diSANA semula..

Mummy sayang Kenit sgt2..Kenit yg mnje dgn Mummy..yg suka di belai..
Yg ske tdo di riba dan bahu Mummy...
Dan Kenit la ank Mummy yg paling ske berborak2 dgn Mummy..

Mummy pasti akn rindukan suara Kenit..gesekan Kenit di muka Mummy..












Wednesday, 31 July 2013

>>Wordless Wednesday<< Conquer Katil Mummy


Assalamualaikum..


Friday, 12 July 2013

Dugaan yang bertimpa timpa


Assalamualaikum...

Lame sgt2 dah tk hapdet blog..bkn tkde ape nk hapdet...tp mcm2 perkara yg berlaku..
Tak terkata rasenyer...lpas 1 1 dugaan yg dtg..Lepas sekor sekor ank bulus sakit
Dkt 3 bulan Cik iela berulang alik ke klinik untuk mguruskan ank2 yg sakit.

Tp alhamdulillah usaha Cik iela dan berkat dariNya ank2 sudah sihat semuanye..
Lega hati dan sronok bila ank2 dh main berlari ke sne ke mari..
Yg kurus kering dh mula berisi smula ...yang gemok mkin gemok..hee

Puteri pulak dah branak pd 22.5.2013 aritu...now dkt 2 bulan dh umor dorg..
Ada 4 ekor semuanyer...sgt2 tomei dan lincah teramat sgt2.

Pasal Cik iela pulak..Alhamdulillah sudah tak sakit kepala yang teruk mcm aritu selepas mndapatkan rawatan bekam dan rukyah dari sebuah tmpat perubatan islam di seksyen 7 shah alam.

Mmg dlm 2-3bulan ni mcm2 hal berlaku pd dri Cik iela smpai Cik iela rse sgt2 lemah.
Alhamdulillah sbb Arjuna Cik iela sntiasa myokong walau apa jua keadaan Cik iela. :)

Skrg ni dh masuk bulan puasa..Alhamdulillah walaupun Cik iela gastrik teruk tp ttp jgk menahan dri dari berbuka..klu boleh nk ckupkn 1 bulan berpuasa mcm thn lepas..hehe so tkdela kne gnti puasa :)

Apa2 pun Cik iela sntiasa mghrapkan ank2 bulus sntiasa sihat spye Mummy dia ni tk susah hati lg
Dan diri Cik iela di kurniakan kesihatan yang baik selalu agr dpt mnjge ank2 bulus..
Sbbnye Cik iela skrg nie mnjge dkt 20 ekor ank bulus

Raya ni tk tahu la mne nk letakkn budak2 ni sbbnyer 15 ekor adalah indoor tp yela raya nnti nk ltakkn dorg dlm rumah jgk msti tetamu tk selasa kan..agak2 ada pyelesaian tak?
Sbb budak2 15 ekor ni mmg sntiasa di dalam rumah..klu ada yg terlepas pn akn Cik iela kejar bgai nk gila.

Nk ltakkn kt luar risau dorg terjgkit pape pyakit pulak sbb ada ank bulus outdoor Cik iela yg selesema truk walaupn dh dkt 2mggu lbih Cik iela bg dia mkn ubt...klu boleh tk nk ler mnjgkit pd budak2 indoor ni pulak..

Uwaaa stresss tau pk kan hal budak2 ni smpai nk tdo pn asyik terpk..

Kawan2 ada cadangan tak?




Thursday, 25 April 2013

Makin teruk


Assalamualaikum...

Dh 1 bulan Cik iela mgalami sakit kepala yg teruk a.k.a Migrain..
Stiap hari tkde hari yg kepala ni x sakit...bdyut2...myucuk2 sampaikan kelam mata jdnyer..
Berkali2 pergi klinik...asyik2 dapat pil tahan sakit je...ubat lancar darah dan pil tido..
Tp jnis Cik iela nie bkn suka sgt mkn ubt...lg pulak rasenyer semua sedia tahu yg pil tahan sakit bkn elok sgt.

Last week p la klinik gomen pulak utk dptkan rawatan sbb dh kekurangan sumber kewangan utk p swasta..
Mmg tk lrat haritu utk g keje...p klinik gomen...service mmg semua tahu kot?
Mmg out terus...dia bg surat refer ke sepital klang...hurmm
Yang sakit hati nya ...mtk la mc utk arituh...boleh doc tu ckp...' i can give u timeslip only...u just migrain so cannot get mc..'' lebih kurg cenggitu la doc tuh speaking..
Perghhhh berbulu hati ni dgr...migrain jeeee...so tk boleh dpt mc??
Kira nk tggu sparuh mati bru boleh dpt mc ker??
Tu la sbbnyer tk ske g gomen...g swasta pulak asyik cekik duit je!
Haiiishhhh serius bengang tau...dala tgh sakit...jd mcm tu btmbah sakit jawabnyer...
Cik iela cme boleh p sepital pd 7hb nnti utk dptkan appoiment..

Hurmmmmm tah la...dlm keadaan sakit2 cmni msih terpksa jgk mnjalankan tggugjawab dkt ank2..
Masih mlyan dorg...mgemas tmpt dorg semua...yela klu tk bt kang...spe pulak lg nk bt kan?huhu

Hujung mggu lepas Arjuna bawa Cik iela p bekam  kepala...yela ikhtiar jgk utk alternatif lain bg kurgkn sakit nie...mula2 bt tuh..homakkkaii mmg sakit sgt2...bygkn bt kt tepi kepala kita tuh...kulit pling npis tau..
mmg trase sgt2 sakitnyer...akk tuh ckp...darah kotor tk byk cme angin je byk...
ape mksud dia pn sbenarnyer Cik iela kurg fhm..huhu
Ingtkn pas bt bekam kt kepala tuh ok la...sbb ada yg ckp mmg boleh hilangkn migrain..tp syg nyer
ia nya tidk berkesan utk Cik iela..
Cik iela masih sakit kepala...cme adala rasa kurg sket...sket je...tp masih sakit sehingga pg semlm otw terkelam mata dlm sesaat dan akhrinyer...hentam kreta org!!
Haaaiihhh mmg nseb truk betul...nseb la kreta org tuh tk pape cme bumper depan kreta Cik iela je yg retak..

Hujung minggu ni pulak nk cuba rawatan Gurah...hope berkesan..kalau taakkk..entah lah
Ada kawan  sarankan utk brubat scara tradisional...katanyer kita ikthiar utk ilngkn sakit..
Yela kita pn tk tahu bdan sndri kan...apa salahnyer mncuba semua...

Doakn Cik iela cpt sihat...

Tk larat nk sakit2 kepala nie...bt dowwwnnn sgt...bdan lemah lesu




Monday, 15 April 2013

R.I.P ieter...Maafkan Mummy Syg

Assalamualaikum..

Akhrnyer teka teki selama bermggu2 mncri ieter...terjawab..

Maafkn Mummy....Smge kamu maafkn klu Mummy tk ckup beri mkn..maafkn Mummy sbb tk alert di mne kamu pergi..maafkn mummy syg...

Smge ieter tenang disana..


Friday, 12 April 2013

Budak kena buang !


Assalamualaikum..

4 bradik yg masih kecik serta masih myusu telah dibuang di kwasan kedai runcit shah alam
Dh la dibuang tanpa ibunya...kesian sgt2,
Yg btmbah malang bila mana adik Cik iela nmpak pekerja kedai runcit tu campak budak2 nie ke dlam tong sampaH..mmg panas hati sungguh...Manusia skrg nie dh jauh dr sifat perikemanusian..huh! Cik iela  trus tk pk bkli2..amk budak2 ni bwk blik rumah...mmg kne bsing tp pekak kan jgk telinga ni demi budak2 yg tk berdosa nie.

Belek2 dorg nie umor dlm lingkunan 1-2bulan cmtu ..baru dapat kaki..jln pn terkedek2 lg.
Bg mkn blakwood adult je tp Cik iela tumbuk2 bg jd ketulan kecik ...Sgt lahap dorg mkn ..mkn smbil berbunyi2 mgkin sbb terlalu lapar agaknyer..

Mlm td jgk call Abg Razeef dari TEAM HERO utk mtk tlg tumpang kan dorg dulu di shelter
coz Cik iela tk boleh simpan dorg...ada yg bisng..hurmm..tp bt masa ni masih di rumah Cik iela lg coz ptg ni Cik iela nk cr lg 2 bradik tuh..

Tlg doakn budak2 ni dpt adopter scept mgkin...kesian ngn dorg..

Kalaula Cik iela mmpu bela lg...dan punyai rumah sndri...lme dh Cik iela bela.




Chomel cmni pun org tergamak buang..




Thursday, 11 April 2013

Perasan Kecik Sangat Ker?


Assalamualaikum..

Al-kisahnya penghujung bulan lepas ada beli sangkar lagi...
Tak sangka lak dpt gift skali dr abg tuh...mainan tuk budak2 nie..
Skali tgOk mcm krusi pn de...heeee...
Tp budak2 mmg suka main dalam tuh..brebut bertolak bagai utk dduk dlm tmpt yg secoet tuh.
Tk terkecuali adik nendut nie a.k.a Kechik..

Moh tgok deh..



Menyondol bagai lembu..hahha...






 Berusaha dgn gigih utk masuk dalam tempat tuh...








Akhrinyer dpt masuk jgk dlm tmpt secoet tu..



Setiap hari bnda ni jadi rebutan budak2 ni termasukla Mak Mok..
Ye...Mak Mok pn suka dduk dlm nie..bygkan ekor je terjuntai nmpak...hahah..


Wednesday, 10 April 2013

>>Wordless Wednesday<< DIY Mini Pelamin


Assalamualaikum..

Hasil tgan utk mjlis sendri ...

Rindu pulak nk DIY2 nie =) 


Model tecit tu ank buah Cik iela..hehe